Wijkplatform

Wat is onze missie?

Als Wijkplatform beschouwen wij ons als een schakel tussen de buurtbewoners woonachtig in de wijk Espelervaart enerzijds en de Gemeente Noordoostpolder anderzijds.

Als één van onze hoofdtaken zien wij het actief mee denken aan het verbeteren van de leefbaarheid in onze wijk.

Wat is onze visie?

Om tot een verbetering te komen in de leefbaarheid van de wijk, zien wij als belangrijk speerpunt van het wijkplatform de buurtbewoners met elkaar in gesprek te krijgen. Het is onze verwachting dat wanneer mensen met elkaar in gesprek komen er meer begrip zal ontstaan voor elkaar.

Dit proberen wij te bereiken door o.a.:

 1. Dagelijkse open inloop (vooral bedoeld om mensen uit hun isolement te krijgen rondom een bakkie koffie. Naast dat we mensen de ruimte bieden om wel of niet hun verhaal te vertellen is er ook de ruimte voor een wat dieper gesprek. Daarvoor zijn een beperkt aantal vrijwilligers beschikbaar en voorbereid.
 2. Verschillende momenten om samen een maaltijd te nuttigen in het buurthuis (vooral bedoeld om mensen uit hun isolement te krijgen rondom een maaltijd).
 3. Repair Café de mogelijkheid voor minderdraagkrachtigen om spullen te laten repareren tegen een geringe vergoeding. Daarnaast os ook het sociale contact belangrijk. In principe wordt het gerepareerd terwijl de buurtbewoner wacht. Ook daar komen we vaak in gesprek rondom een bakkie koffie.
 4. Andere sociale activiteiten zijn:
  1. Wilde boekenkast
  2. Burendag / NL-Doet
  3. Sinterklaas
  4. Info-inloop
  5. Samen zingen
  6. Knutselen
  7. Bingo voor volwassenen en kinderen
  8. Gezelschapsspelletjes

Van het buurthuis aan de Atlantischestraat 18, dat wij sinds 2013 in ons beheer hebben, willen wij en sociaal en maatschappelijk relevante plek maken in onze wijk. Het ligt mooi centraal en is voor iedereen, ook met rolstoel, vrij toegankelijk.

Als wijkplatform willen wij activiteiten stimuleren én promoten, die bijdragen aan onze missie en visie. Verder organiseren wij avonden over onderwerpen, zoals  veiligheid, speeltuinenbeleid, veiligheid op straat, de tweejaarlijkse schouw, groenvoorziening etc, allemaal is goede samenwerking met onze partner zoals IGW, de wijkagent, Carrefour, de gemeentewerken en Mercatus.

Locatie:

Het betreft de wijk Espelervaart in Emmeloord, dat aan de noord en oostzijde wordt begrensd door Espelervaart, aan de zuidzijde deels door de Urkerweg en deels door de Drostlaan en aan de westzijde door de Hannie Schaftweg. Tot 2002 was deze wijk bekend als Emmeloord West. Nadat de Erven er is bijgekomen werd voor Espelervaart gekozen, genoemd naar de vaarweg tussen beide wijken.

Opbouw wijk

Onze wijk is niet veel anders dan de doorsnee wijk in Nederland. Er zijn ongeveer 2.500 woningen met ongeveer 5.000 inwoners. Inwoners van verschillende etnische achtergronden en sociale milieu. Ook zie je over de hele wijk huurwoningen en koopwoningen door elkaar, want in de laatste tientallen jaren hebben woningbouwverenigingen huurwoningen te koop aangeboden.

We staan open voor nieuwe en frisse initiatieven die men heeft. Stuur ons een mailtje met een idee, of nog beter loop eens het buurthuis binnen tijdens een inloop. We staan u graag te woord.

Tel: 0527-795113.

Of u kunt een mail sturen via onderstaande formulier.

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  Namens ons team

  Alex